ÅSIKT

Bara glädjedödare är mot svenskt OS

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringen har sagt ja till att stödja Sveriges ansökan om att arrangera vinter-OS 2026.
– Vi är glada, de här spelen kommer inte drabba skattebetalarna utan tillföra skattebetalarna, säger Peter Reinebo från Sveriges olympiska kommitté till TV4.

Stockholm och Åre är kandidater i sista omgången och står mot Milano och Cortina. På fredag lämnas den slutliga ansöka in, sedan är det upp till Internationella olympiska kommittén att avgöra och enligt tidplanen ska ett beslut vara fattat 24 juni.

I ett normalt land hade de flesta varit glada. OS är nog själva sinnebilden för ett fullsatt, festligt och folkligt arrangemang som dessutom sätter Stockholm och Åre på kartan i en tid då Sverigebilden utomlands onekligen kan behöva lite hjälp på traven. Dessutom bidrar det till jobb och tillväxt. Men inte då. Istället dansar alla landets glädjedödare på borden.

Påstår saker

Trots att Internationella olympiska kommittén lovar att gå in med nästan nio miljarder kronor och själva förutsättningen för planeringen är att OS ska kosta "noll kronor för skattebetalarna i Stockholms stad" påstår olika debattörer ändå att det blir jättedyrt.

Och trots att infrastruktur och anläggningar redan finns på plats kommer med att säkerhet olyckskorparna under kommande veckor kraxa fram den ena dyrare prognosen efter den andra. Men de få hallar som kommer att byggas behövs ändå för ungdomsidrotten i Stockholm.

Visa upp

Senaste gången någon OS-tävling gick i Sverige var 1956 då en mindre del arrangerades här men vi får gå tillbaka ända till sommar-OS 1912 då tävlingarna gick av stapeln här. Är det verkligen för mycket begärt att Sverige arrangerar Olympiska spel drygt var hundrade år?

Nej, hörni. Det finns riktiga problem och sen finns det gnäll.

Idrottsrörelsen är en av våra största folkrörelser och självklart är Sverige och svensk organisationsförmåga värd att visa upp för världen.

avAnders Lindberg

ARTIKELN HANDLAR OM

Vinter-OS

Stockholm

Åre