ÅSIKT

Brexit har blivit SD:s huvudvärk

Kravet att lämna EU är ingen vinnarfråga

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Alla ser det utom britterna själva. Brexit kommer inte sluta särskilt väl.
De som velat lämna EU börjar få kalla fötter. Vänsterpartiet var först med att skippa utträdeskravet i Sverige. I höstas skrev Jonas Sjöstedt (V) i en debattartikel i ETC att brexitomröstningen blev ett vägval för partiet. De valde att inte stå på samma sida som nationalister och rasister.

Senast i raden av ångerfulla är Sverigedemokraterna. Partiet har drivit en hård kampanj för att Sverige ska lämna EU. Senast i höstas skrev partiets europaparlamentariker Peter Lundgren och Katarina Winberg (SD) en debattartikel i Altinget med den tydliga rubriken "Nu tar vi nästa steg mot en Swexit".

Nya besked

I en diskussion i SVT Forum (31/01/19) låter det plötsligt annorlunda. Lundgren är "inte imponerad av brexit". På honom låter det som att partiet kommer skippa utträdeskravet inför EU-valet den 26 maj i år.

– För första gången finns en rejäl chans att reformera EU inifrån. Det är också det vi kommer att arbeta för under den kommande mandatperioden, och även det vi kommer att driva i valrörelsen, säger Peter Lundgren.

Jimmie Åkesson stämde snart in. I en debattartikel i Aftonbladet skrev han i går att SD ska "avvakta utgången av brexit ... inifrån EU:s högborg i Bryssel".

Ingen vinnarfråga

Utträdesfrågan är helt enkelt ingen vinnarfråga längre. Från den här sidan kanalen är det svårt att imponeras av den brittiska regeringens förehavanden. Med två månader kvar till utträdesdatumet den 29 mars 2019 har de fortfarande inte lyckats enas om ett avtal med EU. Ekonomin tar skada, och likaså landets sammanhållning, respekten för politiken och demokratin.

Svenskarna vill dessutom vara med i EU, mer än någonsin. Statistiska centralbyråns stora undersökning i december 2018 visade ett stöd för EU-medlemskapet på 59 procent – det kanske inte låter så högt, men det är den högsta siffran som någonsin uppmätts i Sverige. SD är det enda partiet i vilket en minoritet av medlemmarna är EU-positiva. Men det verkar inte längre ha gehör i partiet.

Brexit har blivit en huvudvärk för högerextremister i hela Europa. Verklighetens EU-utträde lever inte upp till fantasin. Alla ser det utom britterna själva.

avSusanna Kierkegaard

ARTIKELN HANDLAR OM