ÅSIKT

Misslyckas Lööf blir det extraval

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

Centerpartiets hemliga superkraft har alltid varit fikabrödet. Alla som har varit på en centerstämma vet att de har bäst mat, godast kaffe och mest jovialiska pressekreterare. Antagligen är det rötterna i bonderörelsen som gör sig påminda men nu kommer det väl till pass. Annie Lööf behöver all hjälp hon kan få som svensk politiks kungamakerska.

Egentligen är det en makalös karriär. Från starkt ifrågasatt som ny partiledare till röstmagnet och nu alltså officiellt utsedd att dyrka upp det svåraste parlamentariska läge vi haft i modern tid. Om hon lyckas går hon till historien.

Det ingen enkel uppgift. Sverigedemokraterna tänker rösta nej till varje regering de inte får inflytande över och högern verkar ha släppt alla hämningar när det gäller att angripa och lägga krokben för mittenpartierna.

Permanent kris

I praktiken har vi haft en permanent parlamentarisk kris sedan 2010 då Sverigedemokraterna blev vågmästare och slog den trygga blockpolitiken i småbitar.

Den ”Allians” som Annie Lööf säger sig vara en del av påminner allt mer om Mållgan, Alfons Åbergs hemliga kompis. Mållgan finns inte på riktigt men Alfons och han kan leka ändå. Pappa brukar duka till Mållgan bredvid Alfons, låter honom få en egen plats på bussen och kramar hejdå på förskolan.

Men som för alla hemliga kompisar kommer en dag när polletten trillar ner, till slut flyttade Mållgan ut och Alfons Åberg fick hitta verkliga kompisar i stället. Om Annie Lööf ska lyckas måste hon erkänna det alla redan insett: M och KD dödade Alliansen när de försökte bilda regering själva. Den lär inte återuppstå denna mandatperiod. Tåget har gått.

Släppa fram Löfven

Hittills har två omröstningar hållits om statsminister efter valet. I den första avsattes Stefan Löfven och den rödgröna regeringen. I den andra avfärdades en Moderatledd regering som hade behövt Sverigedemokraternas aktiva stöd. Nu återstår egentligen bara ett verkligt tredje alternativ: en mittenregering ledd av Socialdemokraterna.

Annie Lööf slog i sin röstförklaring fast att hon inte är beredd att delta i, eller ens ingå i ett budgetunderlag till en regering stödd på SD. Jan Björklund gick till öppen konfrontation mot ”högerns” kampanj på nätet mot hans parti. Med alla broar brända finns inget tänkbart sätt Ulf Kristersson kan bli statsminister.

Den logiska konsekvensen av hur Centerpartiet och Liberalerna argumenterade vid gårdagens omröstning är att de lägger ner sina röster och släpper fram Stefan Löfven som statsminister.

Extraval rycker närmare

Formellt har talmannen fyra möjligheter att föreslå en kandidat till statsminister. Men det är formalia. Det politiska verkligheten är i stället att om Annie Lööf misslyckas så blir det sannolikt extra val med allt vad det innebär.

Det finns helt enkelt inget realistiskt fjärde alternativ om också en blocköverskridande regering avfärdas. Ett extraval skulle innebära en uppenbar risk för att vissa mindre partier åker ur riksdagen men den viktigaste förändringen är troligen att Sverigedemokraterna stärks. Sannolikheten för att något av de traditionella blocken får majoritet är mycket liten och därmed löser ett extra val antagligen ingenting.

Nu är allt ljus på Annie Lööf. Förhoppningsvis tar hon den tid hon behöver. Annars är det läge för partierna att beställa nya valaffischer.

avAnders Lindberg

ARTIKELN HANDLAR OM