ÅSIKT

Världen är tyst om Egyptens homojakt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: JONATHAN NACKSTRAND
Pride firas i Stockholm. Vi måste protestera mot förföljelsen av homosexuella i Egypten
LEDARE

Det började för två veckor sedan när regnbågsflaggor visades öppet under en konsert med det libanesiska rockbandet Mashrou’ Leila.
Egyptens fruktade säkerhetstjänst slog till brutalt.

Hittills har 57 personer gripits misstänkta bland annat för att propagera för ”sexuell avvikelse”. Amnesty international uppger att minst fem personer har tvingats genomgå ändtarmsundersökningar, något som FN klassat som tortyr.

”Värsta häxjakten någonsin”

– Jag skulle beskriva det som den värsta häxjakten någonsin, säger Dalia Abd El-Hameed, vid människorättsorganisationen Egyptian initiative for personal rights, till Sveriges radio.

Att homosexuella förföljs i Egypten är inget nytt. Men under protesterna på Tahrirtorget 2011 deltog gayrörelsen i protesterna mot den dåvarande diktatorn Hosni Mubarak. Efter revolutionen vann dock Muslimska brödraskapet valet och diskrimineringen mot homosexuella fortsatte.

Efter att brödraskapet fälldes av militärkuppen 2014 hoppades många att förtrycket skulle lätta men det verkar ha blivit tvärtom.

Både muslimska och kristna religiösa ledare hetsar mot homosexuella och förföljelsen verkar tyvärr ha ett folkligt stöd.

Inte stöta sig

Samtidigt som övergreppen eskalerar är omvärlden märkligt tyst. Egypten är ett viktigt land och varken EU eller USA vill stöta sig för mycket med regimen.

Tyvärr är erfarenheten av tystnad inför övergrepp mot HBTQ-personer genomgående usel. Så länge inte vi i väst protesterar och är beredda att sätta kraft bakom orden i form av sanktioner och turistbojkotter så lär det bara bli värre.

Utrikesdepartementet borde kalla upp Egyptens ambassadör och markera att även HBTQ-personers rättigheter är mänskliga rättigheter.

Och svenska turister bör åka någon annanstans.

ARTIKELN HANDLAR OM