ÅSIKT

En plats för tsunamins offer

Fem alternativ klara för minnesvårdstävling

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

avAnna Andersson

Ett av de fem alternativen, ”The Cloud” (bilden är beskuren).

Det är nu drygt tolv år sen 543 svenskar dog i den enorma flodvågskatastrofen som drabbade stora delar av Sydostasien. För två år sen beslutade regeringen att minnet av dessa ska hedras på en plats på Djurgården i Stockholm, och nu har fem förslag till minnesvård presenterats.

I den tävling som utlystes ville man inte ha ett objekt, som en skulptur, utan istället just en plats, ett rum, ”inte bara för sorg och kontemplation utan också för glädje och hågkomst”, som Statens konstråd skriver i ett pressmeddelande. Förutom det konstnärliga har man vägt in bland annat ekologi, eftersom minnesvården kommer att ligga inom Nationalstatsparken på Djurgården.

De omkomnas namn ska på något sätt finnas på platsen – om de anhöriga vill. Det anmäler de själva. Representanter för de anhöriga finns också med i den jury som valt ut de fem alternativen.
Alla fem förslag finns från och med i dag och drygt två veckor framöver för allmänheten att se på Thielska galleriet, ett stenkast från var minnesplatsen ska skapas. Man kan också se dem på hemsidorna hos Statens konstråd respektive Statens fastighetsverk.
Det vinnande förslaget kommer att offentliggöras i mars och nästa år ska platsen stå klar.

ARTIKELN HANDLAR OM