ÅSIKT

Fotbollsbevakning i världsklass

Patrik Syk sorterar fram det bästa i djungeln av fotbollspoddar

avPatrik Syk

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Den internationella fotbollen håller som bäst på att vakna upp ur sin ­sommardvala och sköljer tillbaka in i medie­flödet, med sina välkammade miljardärer och färgade supportrar. Inte minst märks det på alla fotbollspoddar som en smula övertaggat dundrar ut ­allsköns sammanställningar och förhandstips i en takt som få faktiskt mäktar lyssna på. Jag är förvisso själv skyldig till detta med Sillypodden men ändå.

Det är på ytan ett gytter av supporterklubbar, sport­redaktioner och ­diverse nördar med en mikrofon som utgör själva köttet och benen hos fotbollspoddkroppen. För varje supporter (nästan oaktat ­vilken europeisk klubb hen följer) finns ett antal titlar av skiftande kvalitet och karaktär att välja på. För storklubbarna är ­utbudet närmast oändligt. Ordet djungel är faktiskt mer motiverat här än i de flesta fall där metaforen ­använts.

Men om detta myller av fotbollssnack är själva kroppen så finns faktiskt några som sticker ut, bildar stil och får utgöra hjärnan till den här kroppen. ­Flera utav dessa produceras av podcastveteranerna Ben Green och Iain Macintosh under namnet Muddy Knees Media i London. Vill man ha internationell fotbollsbevakning i världsklass så är det här det bästa stället att börja på. Förra höstens guldmedalj från British Podcast Awards var ytterst välförtjänt.

Med prefixet ”Totally” producerar före­taget poddar om internationell, engelsk, skotsk och italiensk fotboll med några av Europas namnkunnigaste fotbollsreportrar. Till hösten kommer dessutom en ny titel med 100 procent fokus på damfotboll.

I veckan släpptes genomgångsavsnitt inför de stora europeiska ligorna på The Totally football show, som är själva ­moderskeppet för verksamheten. Att få Bundesliga synad av Rafael ­Honigstein eller Serie A snyggt och fint paketerad av ­James Horncastle är precis så bra som en fotbollspodd kan bli. Kunnigt, initierat och underhållande. Så jag lutar mig tillbaka och känner att hösten faktiskt kan få komma nu.

ARTIKELN HANDLAR OM