ÅSIKT

Förakt för fack och fakta

Olle Svenning: Dagens Nyheter tar alltid parti mot fackföreningsrörelsen

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: CAROLINA BYRMO
Stefan Löfven utmålas som gammal och trött LO-ombudsman.

avOlle Svenning

KULTUR

Valet av politiskt bildspråk följer ofta naturligen av skribentens ideologiska tillhörighet.

När exempelvis Dagens Nyheters ledarsida ska illustrera Stefan Löfvens motsägelsefulla och ängsliga uttalanden om invandring, asylrätt och flyktingar är ordvalet givet: han är en gammal trött fackföreningsombudsman. För säkerhets skull upprepat i två ledartexter.


Ingenting kunde vara löjligare, mer inskränkt och mer bortom tidsandan än en facklig ombudsman, särskilt om han är trött. Dessutom existerar arbetarklassen inte längre, och varför ska det då finnas LO-ombudsmän.

DN tar hjälp av en forskare, Jan Rovny, som skrivit en tämligen ordinär och banal text om den förlorande vänstern och den eländiga arbetarklassen. Hans text är sedan länge utlagd på en rad nättidningar.

Rovny berättar om ett studiebesök på Volvo i Göteborg: bortskämda kvinnor utför enkla övervakningsjobb och betalas lika mycket som en universitetslärare. Ledartexter underställs inte den faktakontroll som den liberala tidningen annars håller sig med. Därav detta absurda citat.

Rovny påstår också, överraskande för de flesta av oss, att en vänsterauktoritär kandidat ställdes mot Emmanuel Macron i andra omgången av franska presidentvalet. En ideologisk omvärdering av Marine Le Pen?


Dagens Nyheters ledarsida tar alltid, helt rutinartat, parti mot fackföreningsrörelsen varhelst i världen den återfinns. Det är en självklarhet för vår tids liberaler, som inte tyngs av något ideologiskt socialliberalt arv.

DN:s ledarsida hade dock inte behövt gå omvägen över den darrige Rovny för att upprepa sin nedlåtenhet mot facket.

ARTIKELN HANDLAR OM