ÅSIKT

Kultur är inget läxförhör

Martin Aagård: Ebba Busch Thor blev det första offret för sin egen snäva litteratursyn

avMartin Aagård

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: SVT
Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor i gårdagens Aktuellt

Det tar emot att behöva försvara en så monumental okunnighet som den Ebba Busch Thor visade prov på i gårdagens Aktuellt.

Om man kräver att svenska skolbarn ska tvingas på en statligt sanktionerad litterär kanon borde man faktiskt veta vem som skrivit Gösta Berlings saga. Kanske den enda bok man inte kan ignorera i den svenska litteraturhistorien. Annars har man inte mycket tyngd bakom sina argument.

Men.

Det var faktiskt synd om henne.

Ingen ska behöva förhöras om sina litteraturkunskaper för att bli tagen på allvar.

Ebba Busch Thor blev det första offret för sin egen snäva kultursyn. Hennes ickesvar blev en perfekt illustration till varför förslaget om en kulturkanon är en så extremt dålig idé.

Kultur är inget läxförhör.

Staten ska inte bestämma vad som är bra läsning. Den ska skapa förutsättningar för den viktiga kulturen att överleva och spridas.
I Danmark har den konservativa regeringen gjort åtminstone två försök att upprätta en dansk kanon utan att åstadkomma så mycket mer än att väcka löje på sin egen bekostnad.

Om en kanon ska bli något annat än en lista på kulturdepartementets hemsida krävs nämligen att verken den hyllar tillgängliggörs. Böcker måste gå att låna i bibliotek, kanske delas ut i skolan, konstverk måste synas, filmer visas, och – hoppsan – allt det där kostade visst pengar.

Och då var det inte längre lika roligt att slå sig för bröstet och jiddra om att invandrarna måste ta till sig den nationella kulturens omistliga värden.

Den danska kulturkanon blev en vissnande hemsida som ingen besökte. Till slut lades den ner eftersom den kostade för mycket i upphovsrättspengar.

Och det finns nog inget mer effektivt sätt att döda, begrava och stampa på stor konst än att skriva en lista på en vissnande hemsida som alla asylsökande tvingas plugga in för att klara provet. Endast den som i grunden hyser ett lätt kulturförakt kan tycka att det är en bra idé.
Av någon anledning mindes jag just när Ebba Busch Thor var kommunalråd i Uppsala och avskaffade biblioteksservicen inom äldrevården med argumentet att det var ”fluff-fluff” och ”trams”. Det hela filmades och sändes i SVT-programmet Kommunpampar.

Så fortsätt gärna kräv att skolbarn och invandrare ska plugga in klassikerna, Ebba Busch Thor. Även om du själv struntat i det. Det är ändå svårt att tro att du på allvar bryr dig om kulturens verkliga förutsättningar.

ARTIKELN HANDLAR OM