ÅSIKT

Vad vill Gudmundson säga egentligen?

Valet av akademiledamot kritiseras på grund av Mossaeds modersmål

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Per Gudmundson, SvD, och Jila Mossaed, ny ledamot i Svenska Akademien.

avÅsa Linderborg

KULTUR

"Att göra en Juholt" kan betyda mycket, men de flesta tänker nog på det där inlägget Håkan Juholt gjorde på Facebook den 9 oktober 2011. Det var lördag kväll, kanske hade han druckit vin till maten, och kände sig plötsligt talträngd om lägenheten och riksdagsarvodet. Efter det försvann han från FB.

Nästan exakt sju år senare, lördag kväll den 6 oktober, kastar sig Per Gudmundson loss på Facebook. Svenska Dagbladets ledarskribent har saker han måste få säga om Svenska Akademiens nya ledamot Jila Mossaed. Exakt vad han vill få fram är oklart, men han är missnöjd över invalet.

Inte för att han har synpunkter på Mossaeds författarskap. Har han läst henne döljer han det väl. Utan för att hennes modersmål är persiska. När får Akademien sin första tieng-talande ledamot? Thai? Pashto?

Reaktionerna blev starka även bland dem som ofta delar Gudmundsons perspektiv. "Är det hennes etnicitet det är fel på? För kulturellt har hon väl knappast underpresterat som svensk?", frågar Hanif Bali.

Efter detta lämnade Gudmundson Facebook med argumentet att forumet inte fungerar för "samtal" för "halvoffentliga personer" som han. Men vad var det egentligen Gudmundson ville "samtala" om?

Att det inte räcker med att klara av ett språktest, som han annars alltid tjatar om – man måste dessutom vara född i Sverige? Gäller det kravet fler institutioner? Eller var det för miljonte gången identitetspolitiken han var ute efter?

Gudmundson har ägnat ett skrivande liv åt radikaliseringsprocesser. Nu står han mitt uppe i sin egen.

ARTIKELN HANDLAR OM