ÅSIKT

Slopa försörjningskrav efter asylbeslut

Petter Larsson: Det är nästa steg för Socialdemokraterna

avPetter Larsson

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Ett av få progressiva inslag i Januariavtalet är att krigsflyktingar får utökad rätt att förenas med sina familjer. 

I en intervju (Expressen 23 jan) pressas nu migrationsminister Morgan Johansson från höger i frågan. Är det verkligen S-politik? Kommer inte väldigt många då? Johansson svarar att det handlar om hanterbara kanske 3    000 personer om året i tre år. Och dessutom är det bra för integrationen. 

Sent ska syndaren vakna.

Men om insikten om integrationen nu finns hos Socialdemokraterna borde det vara lätt att också slopa de försörjningskrav, som börjar gälla tre månader efter asylbeslut.


Inte bara saknas det ”något bärande argument för att inte hänsynen till barnets bästa och tanken om familjens enhet ska få styra fullt ut i den viktiga frågan om återförening mellan förälder och barn”, som Migrationsverket uttryckte redan 2009. Familjer hör samman, oavsett om de är fattiga eller rika, arbetar eller är arbetslösa. 

Kraven tvingar också människor på knä och förstör arbetsmarknaden.

Både Röda Korset (2018) och Arbetsförmedlingen (2017) har påtalat hur kraven skapar en desperat jakt på jobb. 

De nyanlända prioriterar bort studier och språk och tar jobb under sina kvalifikationer. Högutbildade tränger bort lågutbildade. När ett jobb krävs för att få bo med sin familj tvingas de huka under arbetsgivarmakten.

För ett parti som säger sig representera löntagarna borde det vara en självklarhet att stoppa.

ARTIKELN HANDLAR OM