ÅSIKT

Oron att bli utvisad leder inte till arbete

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Slutreplik från V om flyktinguppgörelsen

SLUTREPLIK. Elisabeth Svantesson, arbetsmarknadspolitisk talesperson för M, försöker tala om för Vänsterpartiet att vi inte begriper allvaret i situationen där människor flyr till vårt land från krig och förföljelse. Såsom det nu har blivit standard i M-retoriken, är det tvärtom i verkligheten.

Just eftersom vi förstår situationens allvar vill vi göra saker på allvar. Vänsterpartiet har politiska förslag för att människor ska få relevant utbildning, och snabbt kunna arbeta, med löner det går att leva på och med villkor som är anständiga. Vi vill göra kraftfulla investeringar för jobb och bostäder – anpassa åtgärderna till de faktiska behoven. Moderaterna däremot fortsätter att driva på för att skapa ett A-och ett B-lag på svensk arbetsmarknad, nu med flyktingsituationen som hävstång.

Det är inte så att oron för att bli utvisad gör det lättare att ”komma i jobb” som det heter på moderaternas nyspråk. Det blir inte lättare att hantera den stora utmaning som vårt land står inför, om inget görs åt Bert Karlssons Jokarjo, Wallenbergs Aleris och andra privata bolag, som i dag gör stora vinster på ensamkommande flyktingbarn och flyktingförläggningar. 

Vi tar för övrigt ogärna råd av partiet, som även med färre flyktingar, drev en politik som ledde till att de arbetslösa blev fler och framförallt långtidsarbetslösheten ökade och som lämnat efter sig ett enormt underskott på bostäder.

Ett värdigt flyktingmottagande måste finansieras med att vi bygger ut välfärden, inte krymper den.

Nooshi Dadgostar

Bostadspolitisk talesperson och V:s representant vid förhandlingarna.

Ali Esbati

Arbetsmarknadspolitisk talesperson (V)