ÅSIKT

Jag förstår att du är nöjd med affären

Slutreplik från Vänsterpartiet om bostadsförsäljningen i Alby

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Ju mer allmännytta vi avvecklar desto mer privatiserar vi bostadspolitiken och ger ifrån oss makten över samhällsutvecklingen, skriver Nooshi Dadgostar.
DEBATT

SLUTREPLIK. Mikael Ahlström tycker att det var bra att kommunen sålde bostäderna på Albyhöjden till honom. Jag förstår det. Han har nog aldrig tjänat så stora pengar på så kort tid.

Tyvärr är de pengar som Ahlström och hans riskkapitalbolag tjänat pengar som Botkyrkaborna har förlorat. Nu drar han vidare och överlämnar fastigheterna till en av Sveriges sämsta hyresvärdar.

På kommuninvånarnas bekostnad har Ahlström tjänat närmare en miljard kronor. Till sitt försvar säger han att han ”investerat” 100 miljoner kronor, en liten summa i sammanhanget. Investeringarna som Ahlström nämner ingår i normalt, lagstadgat underhållsarbete.

Dessutom verkar Ahlkvist ljuga, enligt företagets årsredovisningar är kostnaden hälften av vad han själv uppger och långt under vad en hyresvärd brukar lägga på underhåll. Vad han tycks ha ägnat sig åt är att renovera ytskikt när någon har flyttat ut, så att han sedan kan chockhöja hyran.

Nu säljer Ahlström vidare till ett annat riskkapitalbolag – D. Carnegie – som har så dåligt rykte att Hyresgästföreningens avdelningsordförande säger att den nya hyresvärden inte är välkommen till Botkyrka.

Hela deras affärsidé går ut att dra ner på underhållet, göra sig oanträffbara, ytrenovera lite och höja hyrorna, för att sedan sälja dyrt och dra vidare med vinsten. Samma cirkus med olika hyresvärdar har drabbat grannområdet Fittja där en liknande utförsäljning ledde till att kortsiktiga ägare avlöste varandra.

Jag har inte träffat en enda hyresgäst på Albyhöjden som tycker att det var bra att sälja ut hyresrätterna. Många har varit oroliga och protesterat.

Fastighetsägande och förvaltning är en långsiktig verksamhet, som kräver omsorg, professionalism, och framför allt ett perspektiv på kanske 60 -70 år. Det passar ovanligt dåligt ihop med riskkapitalbolag som Mitt Alby eller D. Carnegie, som bara vill ha snabba vinster till sina aktieägare. Det kommunala Botkyrkabyggen kommer framöver att behöva fundera på hur vi ska köpa tillbaka husen.

För allt kan inte vara affärer, företag och kapitalintressen. Ibland måste även Socialdemokraterna förstå att det blir bättre om vi tillsammans äger och förvaltar bostäder, både för de boende och för oss Botkyrkabor som då får vara med och påverka bostadsbyggandet. Ingen naturlag kräver att vi ska sälja ut bostäder, skolor eller vårdcentraler.

Ju mer allmännytta vi avvecklar desto mer privatiserar vi bostadspolitiken och ger ifrån oss makten över samhällsutvecklingen. Ett rättvist och jämlikt boende kräver en stor och kraftfull allmännytta som vi själva bestämmer över.


Nooshi Dadgostar, bostadspolitisk talesperson (V)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Så här skriver du en debattartikel 00:33
ARTIKELN HANDLAR OM

Alby