ÅSIKT

Lööf måste välja om hon är för eller mot SD

Replik från Isabella Lövin om Annie Lööfs attack på populister

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Marcus Ericsson
Bara timmar efter Annie Lööfs debattartikel om att striden stod mot främlingsfientlighet och extremism hade publicerats gick allianspartierna, inklusive C, ut och öppnade upp för att SD ska kunna få mer inflytande i riksdagen, skriver Isabella Lövin i en replik.

REPLIK. När det blåser kalla vindar är det viktigt med politiska krafter som vågar stå upp mot extremism och främlingsfientlighet. Annie Lööf skriver i Aftonbladet 28 juni att hon vill göra just det.

Men bara timmar efter Annie Lööfs debattartikel hade publicerats gick allianspartierna, inklusive C, ut och öppnade upp för att SD ska kunna få mer inflytande i riksdagen.

Dels genom att säga att Alliansen kommer lägga fram ett eget förslag till talman efter valet i höst, även om de rödgröna blir större och Alliansens talman behöver SD:s stöd för att bli vald. Dels genom att ändra praxis och låta SD väljas till ordförande för utskotten i riksdagen.

Moderata företrädare har försvarat denna kovändning med att SD nu suttit i riksdagen i åtta år.

Men alla, inklusive Annie Lööf, kan ju se att SD:s politik knappast förändrats. SD-företrädare har bara de senaste veckorna sagt att judar inte tillhör nationen Sverige och föreslagit införandet av angiverilagar.

Annie Lööfs statsministerkandidat Ulf Kristersson säger sig vara beredd att kämpa ”in i kaklet” för att bli statsminister. Han är alltså beredd att ta makten även om Alliansen är mindre än de rödgröna. En sådan regering skulle, hur man än vrider och vänder på saken, vara beroende av SD:s aktiva eller passiva stöd. Annie Lööf har fortfarande inte givit något tydligt besked om hon är beredd att stödja eller släppa fram en sådan regering.

Om Lööf vill vara trovärdig i att stå upp för humanism och liberala värden så måste hon ge tydliga besked i frågan om vilken regering hon är beredd att släppa fram. Det går inte att trycka på ja och nejknappen samtidigt. Det går inte att vara både för och emot förhandlingar med SD.

Vi lever i en historisk tid på många sätt. Det politiska landskapet kommer inte att se ut som innan efter den 9 september. Anständiga partier behöver nu samarbeta, inte ge mer makt och inflytande åt nationalister och främlingsfientliga högerpopulister.


Isabella Lövin, språkrör för Miljöpartiet de gröna

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM