ÅSIKT

Ni söker konflikt i stället för lösning, L

Slutreplik från V om personlig assistans

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Maj Karlsson (V): Ta ansvar L, vi har möjligheten. Den lagändring som inte kom under er regeringstid kan komma nu i stället om ni bara vill.Vår hand är fortfarande utsträckt.
DEBATT

SLUTREPLIK. Man ska välja sina strider. Och Vänsterpartiet tar ofta politisk strid när andra backar. Men det finns frågor där läget är så akut och unikt att vi måste söka samförstånd här och nu.

Så akut bedömer vi att läget är för de av oss som behöver hjälp av personlig assistans för att leva värdiga liv. Så akut bedömer vi att läget är för barn i landet som inte får personlig assistans trots att de inte kan andas själva. Den ena förtvivlade familjen efter den andra får avslag från Försäkringskassan. Liv slås i spillror på grund av att LSS-lagstiftningen inte fungerar enligt lagstiftarens intentioner.

Men Liberalerna slår bort Vänsterpartiets utsträckta hand och väljer i stället att attackera oss för budgetsamarbetet med regeringen:

”Det blir problematiskt med Vänstern som ena veckan släpper fram en budget som möjliggör assistanskrisen, och någon vecka senare säger sig vilja göra något helt annat.” skriver Bengt Eliasson, talesperson i funktionshinderpolitiska frågor (L).

Men Bengt Eliasson - det är ju en lagändring som behövs! Det är ju den som styr avslagen från Försäkringskassan - inte budgeten. Budgeten är en prognos utifrån rådande läge. Om vi fått in mer pengar så hur skulle Försäkringskassan bedöma då? Jo, enligt gällande lagstiftning.

Det är tråkigt att L väljer att söka politisk konflikt i ett läge där vi behöver finna en lösning. Det är lagen som behöver ändras och det måste ske nu.

Ta ansvar L, vi har möjligheten. Den lagändring som inte kom under er regeringstid kan komma nu i stället om ni bara vill.

Vår hand är fortfarande utsträckt.


Maj Karlsson, socialpolitisk talesperson (V)


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.