ÅSIKT

Sluta prata om oss i förorten, prata med oss

Debattörerna: Regeringen måste inse att vi befinner oss i en nationell kris

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Janerik Henriksson/TT NYHETSBYRÅN
Sverige bär det gemensamma ansvaret över politiken som brutit ned förorten i decennier, skriver Macarena De La Cerda och Emma Dominguez från föreningen Förorten mot våld.
DEBATT

DEBATT. Almedalsveckan har precis passerat. Vi var där och såg hur den politiska eliten njöt av minglet på Gotland. Samtidigt fick vi meddelanden om att ännu fler personer mördats i våra områden.

Aftonbladet uppger att en person mördats varannan dag under de senaste två veckorna. Trots detta saknar vi ett erkännande från regeringen och övriga partier om att vi befinner oss i en nationell kris.

Ni kanske ser detta genom skärmar, mobiler och plattor. Det är lätt att avfärda skräcken genom att skjuta det ifrån sig: ”Det här har inget med mig att göra”.

Men att människor mördas i våra områden kan aldrig reduceras till ett ”förortsproblem”.

Det är människor av kött och blod. Som du och jag. Som dör. Vissa är barn, vissa ungdomar, som har syskon och mödrar, vänner och fritidsledare. Barn och ungdomar som någon gång haft drömmar om livet och framtiden.

Förutom de familjer som direkt drabbats är vi också många som bor i dessa områden och som lever med traumat och skräcken att just ditt barn, vän eller granne blir nästa.

Hur mycket ni än vill blunda för det så är dessa områden är en del av Sverige. 

Vi kan inte låta retoriken som skiljer på människoliv och människoliv ta över. Vi kan inte bli som Danmark, där det görs lagar som gäller för vissa baserat på vilket område du växer upp i.

Det räcker med att ta upp en historiebok för att se var det leder. Det här är ett samhällsproblem och det krävs nationella handlingsplaner och riktlinjer för hur vi ska stoppa den fruktansvärda utvecklingen.

Därför har vi i Förorten mot våld nu startat kampanjen #Nationellkris på sociala medier. Vi vill nyansera debatten och se till att belysa frågorna som en nationell angelägenhet.

Många människor som bor i våra områden lever under svåra ekonomiska omständigheter. Det är områden där arbetslöshet är högre än i andra stadsdelar. Områden med ojämlika skolor och där mer än hälften av barnen inte går ut med fullständiga betyg efter årskurs 9. Ojämlikheten speglas även i medellivslängden och påverkar det psykiska måendet.

Vi vet är att Sverige gått från att vara ett av världens mest jämlika länder till ett land där klyftorna ökat markant. Enligt OECD:s ekonomiska rapport framgår det att svensk ekonomi går bra men att Sverige är det land där inkomstklyftorna ökat mest sedan 90-talet.

Det betyder att Sverige fört en ekonomisk politik som gått från att de flesta haft lika mycket till att vissa nu har mer, medan andra har betydligt mindre kvar i plånboken, trots att hela kassan skulle räcka till alla.

Snart är det val och det är ingen slump att Stefan Löfven tillkallat ett krismöte till följd av alla skjutningar, trots att ökningen av ojämlikhet och skjutningarna pågått i flera år.

Utgångspunkten för mötet är att införa ”hårdare tag”, vilket kommer slå hårdast mot oss som bor i de områdena. Hade hårdare tag varit lösningen så hade USA varit det land som har lägst andel brottslighet, vilket givetvis inte stämmer.

Det är dags att tillkalla ett riktigt krismöte där man på allvar lyssnar in civilsamhällets villkor och inkluderar dem i beslutsprocesserna. Sluta att prata om oss, prata med oss i stället.

Sverige bär det gemensamma ansvaret över politiken som brutit ned förorten i decennier. Därför kräver vi att regeringen och övriga partier erkänner skjutningarna som en nationell kris.

Eftersom att det även finns flertalet forskningsrapporter som visar på de direkta sambanden mellan kriminalitet och ojämlikhet kräver vi också en ekonomisk politik som gör att alla människor har samma förutsättningar till ett värdigt liv, oavsett var de bor.


Macarena De La Cerda, Förorten mot våld
Emma Dominguez, Förorten mot våld


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Så här skriver du en debattartikel 00:33
ARTIKELN HANDLAR OM

Politik

Samhälle