ÅSIKT

Prata med oss om ni vill stoppa gängvåldet

Debattörerna: Om Stockholm, Göteborg och Malmö samarbetar kan vi säkra tryggheten

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Per-Olof Sännås/Urban Andersson
Mohamed Nuur, Samir Sabri, Siavosh Derakhti och Mohammed Ali: ”Våra tre största städer ska kunna blomma tillsammans och alla ungdomar ska få känna sig trygga och vi är beredda att hjälpa till med all vår energi och kunskap i dessa frågor som vi brinner så mycket för.”

DEBATT. Kan Sveriges tre största städer blir tre musketörer? Svar på den frågan anser vi är att ja, det är möjligt!

Det som är tydligt är att otrygghet och kriminalitet är någonting som de tre städerna har gemensamt. Dödsskjutningar har skett i alla tre städerna, vilket har orsakat många offer och en rad olösta mord.

Därför frågar vi oss: Hur det är möjligt att de tre städerna – alltså Stockholm, Göteborg och Malmö – inte har samarbetat gällande dessa frågor?

Vi har en regering som är i minoritet och att tro att lösningen ska komma därifrån är ganska tveksamt och om det kommer en lösning så lär det ta tid innan den kommer ikapp verkligheten.

Vi tycker dock inte att det är nödvändigt att vänta. Här har vi tre städer där de rödgröna partierna har majoritet och de behöver därför inte vänta på grönt ljus från andra partier för att sätta igång.

Vårt förslag är att finansborgarråd/finanskommunalråd i dessa tre städer sätter sig ned med oss i ett gemensamt möte, där vi kan diskutera konkret hur man kan samarbeta med varandra kring trygghetsfrågor främst gällande:

1. Skjutningar

2. Droghandel

3. Ungdomsarbetslöshet

4. Förebyggande insatser för unga som är i riskzonen för att hamna i kriminalitet.

Vi som undertecknar denna debattartikel har en förankring i Stockholm, Göteborg och Malmö och vi är beredda att stå sida vid sida med de tre städerna så att detta samarbete blir möjligt. Det kan till exempel bli fråga om en handlingsplan för på vilket sätt man bäst når ungdomar i dessa områden och hur man kan ta lärdom av varandras erfarenheter. För det kan alltid finnas nåt som Stockholm har påbörjat och som Göteborg kan behöva lära sig av Stockholm eller tvärtom.

Nu tycker vi att det är dags att kommunerna visar sina framfötter tillsammans. Städerna måste se till så att en ungdom som vill flytta från till exempel Malmö till Stockholm och vill få ordning på sitt liv, ska veta att samma hjälp finns att få på båda ställena, så att han slipper hamna i dåliga kretsar efter flytten.

Vi är måna om att våra tre största städer ska kunna blomma tillsammans och att alla ungdomar, var än de är i de tre städerna, ska få känna sig trygga och vi är beredda att hjälpa till med all vår energi och kunskap i dessa frågor som vi brinner så mycket för.

Det måste samarbetas mer mellan städerna. Vi måste sluta se varandra som konkurrenter och hot. Vi kan göra det så mycket enklare. Vi kan börja kalla varandra samarbetspartners. In med resurser. Det går alldeles för långsamt i dag i vissa beslut och i mycket av det arbete som utförs. Ibland känns det nästan som att man vill försena insatser.

Sedan har också varje stadsbo ansvar att vara med och påverka och bygga det samhälle vi lever i. Vi människor gör många gånger våra problem mer komplicerade än vad de faktiskt är.

Där problem finns – finns också lösningar.


Mohamed Nuur, Stockholmsbo, ordförande för Tensta Socialdemokrater
Samir Sabri, Stockholmsbo och författare
Siavosh Derakhti, Malmöbo, social entreprenör och föreläsare
Mohammed Ali, Göteborgsbo, fritidsledare


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM

Stockholm

Göteborg

Malmö