ÅSIKT

Lägg ner Miljöpartiet – ni håller inte måttet

Debattören: Partiet klarar inte ens av att stå upp för det man tycker

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: TT, Oliver Rykatkin
Miljöpartiets oförmåga att genomföra sin politik diskvalificerar dem som parti, de kan lika gärna omvandlas till en tankesmedja, skriver Benjamin Dousa.

Miljöpartiet har nu fått sitta i regering i nästan fyra år. Men efter ministerskandaler, svikna löften och att partiet sålt sin själ till Socialdemokraterna är det omöjligt att förstå vad Miljöpartiet fyller för funktion i svensk politik.

Miljöpartiets oförmåga att genomföra sin politik diskvalificerar dem som parti, de kan lika gärna omvandlas till en tankesmedja.

Till att börja med är deras miljöpolitik undermålig. Det märktes inte minst då Miljöpartiet försökte vinna politiska poäng genom att avskaffa skatten för solel – det kunde inte bli mer krystat då det var Miljöpartiet som införde solskatten från första början.

Att beskriva det som en seger är ett desperat försök att vilseleda väljarna. Men väljarna är inte så dumma som Miljöpartiet tror, det märks inte minst på opinionsmätningarna.

Att ha miljöpolitik som sin främsta fråga och samtidigt vara emot kärnkraft och utbyggd vattenkraft är heller inte en kalkyl som går ihop. Att stoppa kärnkraften skulle inte minska koldioxidutsläppen, de skulle öka. Dessutom skulle risken för att Sverige skulle behöva importera energi framtagen från kol, gas eller olja öka. Det är knappast en miljövänlig linje.

Ett annat praktexempel på misslyckad miljöpolitik var den stora satsningen Klimatklivet som innebar att staten medfinansierar klimatsatsningar. Samtidigt dömde oberoende Konjunkturinstitutet ut satsningen och kallade uttryckte att “det är viktigt att stöden inte bara blir kostsamma slag i luften”.

För det andra verkar Miljöpartiet helt och hållet sakna en politisk ryggrad. Stringens och en konsekvent linje finns inte. Det som däremot är tydligt är att partiet helt givit vika för Socialdemokraterna.

Bromma flygplats och kolkraften i Tyskland är kvar, förbifart Stockholm byggs för fullt och förslaget om ett friår har inte blivit verklighet - helt emot deras vallöften. Men visst kan man behöva göra avkall på vad man lovar, men då ska man ju också få ut något av det. Men det tycks inte Miljöpartiet få, förutom ett par ministerposter.

En av partiets viktigaste frågor är den fria rörligheten. Men sedan regeringen tillträdde har det blivit svårare att fly till Sverige. Man kan likt mitt eget parti, Moderaterna, ändra inställning, men då måste man vara ärlig mot väljarna om det. Inte som Miljöpartiet – säga en sak och göra en annan. Det göder politikerföraktet.

En tredje anledning till att lägga ned Miljöpartiet är för att deras företrädare är hycklare. När Peter Eriksson (MP) tillträdde posten som bostadsminister deklarerade han att 700 000 bostäder behöver byggas till 2025. Men samtidigt är Miljöpartiet Sveriges mest byggfientliga parti.

Under nuvarande mandatperiod har Miljöpartiet satt stopp för tusentals nya bostäder i enbart de större universitetsstäderna. Detta samtidigt som 353 000 unga står utan en egen bostad, vilket är ett djupt svek. Träd, salamandrar och blommor prioriteras alltid högre än bostadsbyggande i Miljöpartiets Sverige.

För att inte nämna Åsa Romsons båtmålande, ungdomsförbundets Hanna Lidströms flygresor och Gustav Fridolins löfte att förbättra skolan på 100 dagar som gick helt i kras. Miljöpartiets företrädare är ofta hycklare och visar sällan på kompetens.

Miljöpartiet misslyckas på alla plan. Att ha undermålig politik och företrädare som inte håller måttet är en sak, men att de dessutom inte ens klarar av att stå för vad de tycker diskvalificerar dem som parti. Det är hög tid att lägga ner Miljöpartiet.


Benjamin Dousa, förbundsordförande Moderata ungdomsförbundet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.