ÅSIKT

Det är vinsterna vi vill åt – inte personalen

Replik från V om tonläget i frågan om välfärdsvinster

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Lotte Fernvall
Daniel Riazat (V): ”Att personalen på Pysslingen och andra förskolor gör allt de kan för att skapa bra förutsättningar för barnen betvivlar vi inte. Det är personalen som är grundstenarna i vår välfärd och det är inte dem, utan vinsterna, vi vill åt. ”

REPLIK. En verksamhetschef för riskkapitalägda Pysslingen Förskolor efterlyser en hyfsad ton i vinstdebatten och påstår att vi svartmålar verksamheten och försvårar personalens arbete.

Att personalen på Pysslingen och andra förskolor gör allt de kan för att skapa bra förutsättningar för barnen betvivlar vi inte. Det är personalen som är grundstenarna i vår välfärd och det är inte dem, utan vinsterna, vi vill åt.

För det finns en motsättning mellan personalens önskan att göra ett bra jobb och vinsterna som görs på bekostnad av barn och personal.

Siffror från Skolverket 2015 visar att förskollärartätheten är lägre och att personalen i högre utsträckning saknar relevant utbildning på fristående förskolor jämfört med kommunala. Inom skolkoncernen Academedia, som äger Pysslingen, är personalomsättningen dessutom tre gånger högre än i dess kommunala motsvarigheter. Det är därmed inte vi som skapar problem utan vinstjakten.

Genom skatteplanering har flera miljarder av våra gemensamma skattepengar under åren slussats ut från Academedia till det Wallenbergsägda riskkapitalbolaget EQT, som tidigare hade sitt säte i skatteparadiset Guernsey.

Detta riskkapitalbolag är numera noterat på börsen vilket innebär att barnen återigen blivit siffror i en marknad, där syftet är att maximera vinsten.

Vårt mål är att ge personalen bättre förutsättningar att ta hand om barnen.

Det får de när välfärdens pengar går till barnen och verksamheten istället för skatteparadis och ett fåtal giriga ägare. Vinstjakten måste upphöra.

Daniel Riazat, skolpolitisk talesperson för Vänsterpartiet

ARTIKELN HANDLAR OM