ÅSIKT

Vi vill ha ännu friare forskning än S

Slutreplik från Sverigedemokraterna om genusforskning

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Roald, Berit / TT NYHETSBYRÅN
DEBATT

SLUTREPLIK. Statsrådet Hellemark Knutsson replikerar mot vår artikel angående genusforskningen att forskningen skall vara fri, och menar att vi Sverigedemokrater vill ha styrd forskning. Vi vill verkligen inte ha en styrd forskning och betraktar viss forskning som exempelvis bedrivs i Kina som rena skräckexempel på hur forskning absolut inte skall styras.

Vi har vi inget emot klimatforskning som statsrådet underförstått insinuerar att vi skulle vara emot, däremot skiljer vår politik på området mot den S för. Statsrådet måste lära sig skillnaden mellan politik och ren forskning.

Forskningen styrs i viss mån alltid av politiska beslut, vilket statsrådet mycket väl vet. De strategiska forskningsområdena är inget annat än politisk styrning. Exemplen kan göras många och vi menar att en del överdrifter i genusforskningen drivs av politisk påverkan.

I fjol skrev Ivar Arpi om hur nationella sekretariatet för genusstudier påtvingade lärosätena att införa genusvetenskap i alla möjliga kurser, vilket strider mot undervisningsfriheten. Detta är politisk påverkan som vi vill befria lärosätena och universitetslärarna ifrån.

Till sist, det står i högskolelagen att trovärdighet och god forskningssed skall värnas. Således skall all forskning bygga på vetenskaplig grund och inte på politiska diskurser. Vi menar att en del, inte all, genusforskning och den genuspedagogik som bedrivs på lärosätena bryter mot dessa principer.

Det är högst rimligt att politiker som är satta att sköta skattepengar reagerar på forskning/undervisning som inte värnar god forskningssed. SD vill inte styra forskningen på det sätt statsrådet Hellemark Knutsson påstår, däremot vill vi befria lärosätena från den politiska genusdiskurs som i dag råder inom högskolevärlden.

Robert Stenkvist, talesperson för högre utbildning samt ledamot i utbildningsutskottet (SD)
Stefan Jakobsson, skolpolitisk talesperson samt ledamot i utbildningsutskottet (SD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Den här debatten är en slutreplik. Läs hela debatten här:

Så här skriver du en debattartikel 00:33
ARTIKELN HANDLAR OM