ÅSIKT

Våldet fortsätter – ni har tappat kontrollen

Moderaterna: Regeringen måste agera, dubbla straffen för gängkriminella

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
1 av 2

DEBATT. Det hör till politikens uppgift att tala klarspråk om allvarliga samhällsproblem och att erbjuda lösningar. När gängkriminaliteten griper tag om flera utsatta områden och drabbar allt fler oskyldiga blir det tydligt att regeringen har förlorat kontrollen. Det är hög tid för en ny kriminalpolitik som stärker polisen, skärper straffen och tar kontroll över utsatta områden.

Under 2017 miste 43 personer sina liv och 135 personer skadades i fler än 300 skjutningar. Inte sällan faller oskyldiga personer offer för gängkriminalitetens brutalitet.

Vi har också sett hur attacker av kriminella gäng riktas direkt mot statens kärnfunktioner. Två explosioner i Malmö, en i Uppsala och flera attacker därtill är tyvärr bara den senaste tidens exempel på det.

Nu behövs väsentligt skärpta straff för att bekämpa gängkriminaliteten. Den som begår allvarliga brott måste mötas av ett straff som speglar brottens allvar. Så är inte fallet i dag.

Moderaterna vill införa en särskild gängbestämmelse som skulle innebära fördubblade straff för gängkriminella. Vi vill också avskaffa dagens form av så kallade mängd- och ungdomsrabatter, för att inga brott ska ursäktas.

Vidare kräver vi fler kameror i de utsatta områdena och fler åtgärder i form av zonförbud och vistelseförbud – det ska helt enkelt bli svårare att vara på de platser där man ägnat sig åt brott eller annat otryggt beteende.

För att stärka tryggheten behöver vi fler poliser. Utvecklingen är dock en annan. Antalet poliser per invånare är nu det lägsta på tio år. I fjol valde över 900 poliser att lämna yrket och på polishögskolorna står många stolar tomma. Lika tomma som regeringens löften.

Vi anser det vara nödvändigt att göra en ordentligt riktad lönesatsning för att höja polisernas löner för att återigen göra polisyrket attraktivt. På så sätt tar man ansvar för en polis i kris.

Den grova brottsligheten måste nu bekämpas med kraft och för det krävs införandet av en ny kriminalpolitik. Det duger inte att, som denna regering, ständigt skylla ifrån sig eller hävda att snart vänder det.

Moderaterna kommer att göra allt vi kan för att bekämpa gängkriminaliteten och det kommer vi att fortsätta tala klarspråk om. Det förtjänar landets hårt arbetande poliser och de personer som fallit offer för gängvåldet.


Tomas Tobé, justitieutskottets ordförande, rättspolitisk talesperson (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.