ÅSIKT

Du försöker blanda bort korten om semester

Slutreplik i frågan om semesterlagen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Poängen är att den som vill ska kunna byta semesterdagar mot exempelvis mer vardagstid med familjen, eller mot en högre inkomst, skriver debattörerna.
DEBATT

SLUTREPLIK. I sin replik på vår debattartikel försöker Stefan Sköld från LO-förbundet Transport blanda bort korten.

Visst är semesterlagen i vissa delar dispositiv, och om Sköld hade tagit sig tid att läsa vår artikel och rapport hade han funnit vår noggranna genomgång av de olika delarna av lagen.

Bland annat möjligheten att förhandla om förläggning av semestern, vilket Sköld tar upp sin replik.

Den del av lagstiftningen som däremot inte är dispositiv och som vi primärt lyfter fram i vår artikel, handlar om de 25 lagstadgade semesterdagarna. Dessa dagar går inte att byta mot högre lön eller arbetstidsförkortning för den som vill.

Sköld menar att anställda skulle behöva böna och be om ledighet, om den inte var reglerad i lag. Samma sak borde i så fall rimligtvis gälla löner, men där har LO en diametralt motsatt inställning och fördömer politikers försök att lagstifta om nivåer.

Det är därför inkonsekvent, men framför allt märkligt, att LO vill att ledighet regleras i lag.

Därmed underkänner man den svenska modellens funktion, parternas förmåga att förhandla om villkor och i förlängningen skälen för sin egen existens.

Vi vill göra det möjligt för människor att förhandla fram villkor som passar just dem. Det är möjligt att alla även utan lagstiftningen vill fortsätta ha fem veckors semester, eller ännu mer.

Poängen är att den som vill ska kunna byta semesterdagar mot exempelvis mer vardagstid med familjen, eller mot en högre inkomst.

Dennis Avorin, rapportförfattare och analytiker
Siri Steijer, programansvarig arbetsmarknadsfrågor på Timbro

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM

Politik

Semester