ÅSIKT

Våra hem reades ut – och blev miljardvinst

Debattören: S går inte att lita på om privatiseringarna ska stoppas

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: ANDREAS BARDELL, Denny Lorentzen
2013 ringlade sig den största demonstrationen i Albys historia sig runt Albyhöjden, med budskapet ”Alby är inte till salu”. Jag satt själv i bostadsbolagets styrelse och kunde förtvivlat beskåda hur S och M trots proteströrelsen drev på processen att sälja, skriver Nooshi Dadgostar.
DEBATT

DEBATT. För fem år sedan sålde socialdemokraterna 1 300 kommunala hyresrätter till ett nystartat fastighetsbolag ägt av riskkapitalisten Mikael Ahlström.

Socialdemokratiska politiker lovade att Ahlström skulle vara en långsiktig värd som skulle ta ett stort socialt ansvar. I veckan blev det dock klart att Ahlström säljer vidare hyresrätterna till det utskällda bolaget D Carnegie. Han gör därmed en vinst på en miljard kronor utan att lyfta ett finger.

Och kvar står de hyresgäster som aldrig önskade att deras lägenheter skulle gå från att vara deras hem till att bli spekulationsobjekt på riskkapitalisternas marknad.

Att säga ”vad var det vi sa”, har aldrig känts så bittert. För det var precis det här som tusentals Botkyrkabor för fem år sedan varnade för och protesterade mot.

2013 ringlade sig den största demonstrationen i Albys historia sig runt gator och gångvägar på Albyhöjden, med budskapet ”Alby är inte till salu”. Jag satt själv i bostadsbolagets styrelse och kunde förtvivlat beskåda hur socialdemokrater och moderater trots proteströrelsen drev på processen – utan att bry sig om konsekvenserna.

Rena lögner spreds i debatten om varför de ville sälja ut. Några mammor på Albyhöjden grät av ilska när de skrev på namnlistorna för en folkomröstning i frågan. Jag som själv bor i en lägenhet Botkyrkabyggen sålde ut några år tidigare visste hur det kändes.

Många av demonstranterna hade röstat på Socialdemokraterna.

I över femtio år hade man betalat in sin hyra, men fick nu se sitt hem utsålt till en riskkapitalist som aldrig tidigare hade förvaltat fastigheter.

Trots namninsamlingar och fullsatta protestmöten vägrade Socialdemokraterna öppna upp en dialog i frågan.

Jag undrar allvarligt över hur jag och mina vänner ska klara oss när naiva politiker till slut har privatiserat ut alla livsnödvändigheter till kapitalister, med motiveringar som att marknadsaktörerna ”faktiskt lovat ta socialt ansvar”.

När alltihop styrs av vinstdrivande företag som bara ska göra pengar. Vem tar då ansvar för att det byggs tillräckligt många bostäder? Hur pressar vi priser och hyror då? När högerpolitiker, påhejade av socialdemokraterna, väl har sålt ut allt vi äger gemensamt har vi inte mycket kvar att demokratiskt bestämma över. Ägande ger makt. Det vet ju företagen – det är därför de så gärna vill köpa fastigheterna. Det svider att se politiker lättvindigt rea ut den makten.

Allmännyttan ska vara för allmänhetens bästa. Demokratiskt styrd i kommuninvånarnas tjänst – för att bygga kvalitativa, prisvärda bostäder som kan passa alla. Det är genom den vi kan påverka stadsutvecklingen och bostadspriserna. I flera såväl borgerligt som socialdemokratiskt styrda kommuner säljs dock nu allmännyttan ut. Andelen gemensamt ägda bostäder krymper i Sverige.

Vi börjar att få en allmännytta som i fler och fler kommuner har blivit så liten att den saknar muskler att på allvar förbättra bostadssituationen för människor på orten.

För att vända den här utvecklingen föreslår jag att

  • Förvärvslagen återinförs så att kommunpolitiker kan förhindra att privatiserade bostäder säljs vidare till oseriösa aktörer.

  • Ett stopp (moratorium) på tio år för ombildningar av kommunala hyresrätter.

  • Att vi tittar på hur vi kan bygga upp regionala allmännyttor.

Jag vet att de borgerliga partierna privatiserar hyresrätter på grund av ideologi.

Men Socialdemokraterna går inte heller längre att lita på. De var förut en viktig rörelse för att förbättra livet för många av oss. I dag har de helt tappat tron på politikens förändrande kraft och mumlar också om privatiseringar och affärstänkande.

Ska vi få ett samhälle att lita på, där bostaden är en självklar rättighet, är Vänsterpartiet idag det enda alternativet.


Nooshi Dadgostar, bostadspolitisk talesperson (V)

ARTIKELN HANDLAR OM