ÅSIKT

Vi har gjort mycket för de boende i Alby

Replik från Mikael Ahlström om bostadsförsäljningen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: TT
Vi har investerat närmare 100 miljoner kronor i underhåll och reparationer, bland annat tvättstugor, trapphus, stammar, lägenheter och utemiljö, skriver Mikael Ahlström.
DEBATT

DEBATT. I en debattartikel signerad av Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar, bostadspolitisk talesperson, framfördes en del påståenden, som delvis var inkorrekta, samt en del tankar som bör skärskådas.

För fem år sedan, i en fullt konkurrensutsatt process (en auktion) rörande ett antal byggnader på Albyberget i Botkyrka, så blev det bolag, där jag var och är en stor ägare, vinnaren med det högsta budet och säljaren, Botkyrkabyggen, kunde använda medlen för att investera i det kvarvarande beståndet.

Vi anställde omedelbart boende på berget samt en ansvarig för sociala aktiviteter. Många av våra hyresgäster har kommit till Sverige under de senaste fyrtio åren. Dessutom har vi gjort följande:

  • Vi har investerat närmare 100 miljoner kronor i underhåll och reparationer, bland annat tvättstugor, trapphus, stammar, lägenheter och utemiljö.

  • För att förstärka tryggheten, tillsammans med kommunen och Konstfack, har vi byggt en helt ny unik belysning på vissa gångleder.

  • Vi har skapat och/eller stöttat 30–40 program för hyresgäster eller lokala organisationer, bland annat Alby Cricket Club, Kvinnoföreningar, odlingsmöjligheter, nattvandringar, läxhjälp. Vårt sociala arbete har vi formaliserat i Mitt-modellen. Vi har också investerat i kommunens kreativa fond.

  • Som första hyresvärd i Sverige skapade vi ett Amnestiprogram för de som bodde illegalt i andra hand, så att de eventuellt kunde få ett förstahandskontrakt.

  • Ett pågående projekt är Var-Dags-Rum där vi bland annat med Svensk Samtidskonst arbetar med att rusta upp och förstärka yttermiljön med konst.

  • Fastighetstalang, där vi tillsammans med Mitt Albys systerbolag Fasticon kompetens och statliga Tillväxtverket, är en plattform för att öka möjligheten för unga, bland annat nyanlända, att få ett jobb  i fastighetsbranschen.

  • Enligt avtal med Botkyrkabyggen har vi även låtit flera av våra hyresgäster få förvärva sina hyresrätter genom nybildade Bostadsrättsföreningar, så att de som vill kan bo i en egen ägd bostadsrätt.

Den ledningsgrupp samt styrelse som omedelbart etablerades har en mycket stor erfarenhet av att förvalta fastigheter och vi har haft studiebesök av ett antal privata och kommunala bostadsbolag som kommit för att se hur vi arbetar. Mätningar visar att vi sköter fastigheterna minst lika väl som Botkyrkabyggen gjorde.

Försäljningen var ett för Botkyrka mycket bra beslut av den dåvarande socialdemokratiska styrda kommunledningen och medverkade till att många andra investerare började titta på Botkyrka och på fastigheter i miljonprogrammet. Något som tillsammans med de låga räntorna ökat värdet på kommunens bestånd från 7 till 15–16 miljarder kronor sedan 2013.

Vår köpare har nyligen förvärvat fastigheter av kommunala fastighetsbolag, är en köpare som omsluter vårt sociala tänkande, som vill använda Mitt-modellen i hela sitt bestånd om mer än 20 000 lägenheter, som fortsätter de reparationer och renoveringar vi bedriver, som kommer öka dessa satsningar och som liksom vi enbart renoverar lediga lägenheter.

Lägenheter som i nyskick erbjuds i första hand till de boende i området och till hyror 30-40 procent under nybyggda hyresrätter. Vi skapar även en stiftelse tillsammans med köparen vars ändamål är att stödja företagsamma personer, föreningar eller företag i Botkyrka.

Många Botkyrkabor kan vara glada över hur kommunen styrs och de borde vara minst lika glada för att det kommer in starka intressen i kommunen. Vårda dessa.


Mikael Ahlström, styrelseordförande Byggmästare Anders J Ahlström Holding AB


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Så här skriver du en debattartikel 00:33
ARTIKELN HANDLAR OM