ÅSIKT

Lås inte in skolan i en nationell plattform

Replik från Swedish Edtech Industry om hur fusket med nationella prov stoppas

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
De problem Åsa Fahlén pekar på, som enkel inloggning och säker informationsöverföring, finns det redan i dag lösningar för, skriver Jannie Jeppesen.
DEBATT

REPLIK. Lärarnas Riksförbunds Åsa Fahlén kräver en nationell plattform för hela skolan för att detta skulle underlätta lärarens vardag och minska provfusket.

Om hon visste vad vi i branschen vet, nämligen att de tekniska lösningarna redan finns, så hade hon inte kommit med ett förslaget som riskerar att hämma den snabba tekniska utvecklingen och låsa in våra elever och lärare i en stor statlig plattform som inte kommer att lösa de olika behov skolorna har.

De problem hon pekar på som enkel inloggning och säker informationsöverföring, finns det redan i dag lösningar för. Genom att utnyttja de olika lösningar och standarder som redan finns på marknaden blir det möjligt att, precis så som Åsa Fahlén efterlyser, enkelt överföra information mellan system och förenkla inloggning, vilket sparar mängder av tid för lärare och elever.

Dessa moderna system implementeras nu i kommun efter kommun runt om i landet. Problemet är att alla kommuner inte är där än och fortfarande sitter på gamla system.

Det saknas alltså inte tekniska lösningar, dessa finns redan klara att använda. Det som däremot saknas är kompetens och resurser hos kommuner för att ta del och använda dessa.

Utmaningen är att hjälpa alla kommuner igång med sin digitalisering och lära av dem som lyckats genom samverkan. Det är här vi måste lägga insatserna för att använda våra skattepengar bäst och för att säkerställa likvärdigheten så att våra elever och lärare har de bästa tjänsterna som effektiviserar och underlättar arbetet. Både i dag och i morgon.


Jannie Jeppesen, vd Swedish Edtech Industry


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Höj din röst – filma och skicka in din viktigaste valfråga 00:28
ARTIKELN HANDLAR OM