ÅSIKT

M, ert nej ger svenskar sämre möjligheter

Slutreplik från Karin Karlsbro (L) om samarbetet inom EU

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: TT
Om Sverige säger nej, står utanför, bromsar och är ängsliga, får vi mindre makt också där vi vill vara med. Det är dåligt för Sverige, för svenskarna och för svenska skattebetalare – och det är dåligt för resten av Europa, skriver Karin Karlsbro (L).

REPLIK. I Aftonbladet 30 april bekräftar moderaternas toppkandidat Tomas Tobé vår oro för moderaternas vägval i EU-frågorna. En gång i tiden delade moderaterna vår idé om ett starkt Europa, där vi tillsammans kan lösa vår tids stora utmaningar. Med Carl Bildt var M ett varmt europavänligt parti. Men nu är visionerna som bortblåsta. Det går knappt att höra skillnad på M, KD och SD i EU-frågorna.

Moderaterna och Tobé vill att Sverige ska sitta kvar på läktaren och titta på medan de andra länderna i Europa formar vår framtid. Tobé påstår att han vill värna svenska skattebetalares pengar – men den politik moderaterna vill föra innebär ju raka motsatsen.

Liberalerna vill ha lägre skatt, men de skatter vi har ska vara smarta. En koldioxidskatt på EU-nivå sänker utsläppen i hela EU istället för bara här hemma, och ger samtidigt våra företag konkurrenskraftiga villkor.

Om vi som Moderaterna vill säger nej till bankunionen, nej till euron, nej till fördjupat polissamarbete och nej till koldioxidskatt i EU, då får svenskarna sämre möjligheter till jobb, till att bekämpa brottslighet och till att lösa klimatkrisen.

Om Sverige säger nej, står utanför, bromsar och är ängsliga, får vi mindre makt också där vi vill vara med. Det är dåligt för Sverige, för svenskarna och för svenska skattebetalare – och det är dåligt för resten av Europa, för Sverige som land har goda idéer, värderingar, erfarenheter och kunskap att komma med.

Liberalerna säger ja till samarbete, ja till att Sverige ska vara med och forma framtiden i Europa.


Karin Karlsbro,  Liberalernas toppkandidat till Europaparlamentet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en slutreplik. Läs hela debatten här

ARTIKELN HANDLAR OM

EU-valet

EU-politik

Politik