ÅSIKT

Du målar upp en falsk bild av Miljöpartiet

Slutreplik från Per Bolund (MP) om M och klimatpolitiken

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: TT
Ska man kalla andra för lögnare bör man ha ordentligt på fötterna och man bör även se till att det man själv skriver är sant, skriver Per Bolund.

SLUTREPLIK. I brist på egen miljöpolitik försöker Moderaterna gång på gång måla upp en negativ bild av Sveriges miljö- och klimatpolitik under Miljöpartiets ledning. Den bilden har dock inte stöd i verkligheten. 

Miljöpartiets reformer gör att Sverige nu hamnar i den absoluta toppen på internationella klimatrankningar och Naturvårdsverkets beräkningar visar att de reformer vi drivit igenom bara i årets budget mer än halverar avståndet till att nå klimatmålet till 2030.

Även på kort sikt visar den officiella statistiken från Naturvårdsverket på minskande utsläpp, men vi vill att det ska gå fortare. Inom transportsektorn, och framför allt flyget, ökar utsläppen. Därför är det olyckligt att Moderaterna säger nej till den flygskatt som Miljöpartiet drivit igenom för att minska utsläppen från flyget.

Självklart ska varje klimatkrona åstadkomma så stor utsläppsminskning som möjligt. Men vi behöver också fler klimatkronor. Moderaterna skär i stället bort var tredje krona till miljö- och klimatpolitiken. Det går inte att genomföra den typen av nedskärningar utan att det får negativa konsekvenser. Likaså skär de ned på flera miljöskatter, trots att det är ett effektivt sätt att minska utsläppen.

Jag strävar alltid att beskriva mina politiska motståndares politik och argument så korrekt som möjligt och reagerar starkt när någon kallar mig för lögnare. När det gäller malusskatten på miljödåliga bilar skriver M i sin budget för 2018 att de vill ”avslå regeringens förslag om ett nytt bonus-malus-system” (sid 5). Om Moderaternas politik nu är att ”bara” sänka skatten är det i alla fall ett steg bättre än att ta bort den helt.

Ska man kalla andra för lögnare bör man ha ordentligt på fötterna och man bör även se till att det man själv skriver är sant. Stenergard felciterar mig helt om den utfasning av fossila subventioner som Miljöpartiet går till val på och menar att jag hävdat att detta redan är regeringens politik. Det har jag inte hävdat. 

Regeringen har dock minskat flera fossila subventioner (bland dem sådana Moderaterna såg till att öka när de hade makten) och MP vill gå vidare på denna väg nästa mandatperiod.

Vidare skriver Stenergard att M vill öka klimatbiståndet, trots att de i själva verket föreslår nedskärningar av hela biståndet med 3,4 miljarder. Av de pengar som blir kvar motsätter de sig att klimatfonderna är prioriterade (sid 7, Moderaternas biståndsbudget 2018). Om Moderaterna svänger i denna fråga är det givetvis välkommet. 

Jag hoppas likaså att Moderaterna snart svänger i andra viktiga miljöfrågor som miljözoner, flygskatt och storsatsningen på Klimatklivet. Och jag hoppas det sker snart. För klimatet kan inte vänta.


Per Bolund (MP)

Artikeln är en slutreplik. Läs hela debatten här


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM