ÅSIKT

Symbolpolitik räddar inte miljön, Bolund

Replik från Moderaterna om klimatpolitiken

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Klimatet kan inte vänta på att Miljöpartiet ska inse att varje klimatkrona måste åstadkomma så stor utsläppsminskning som möjligt, skriver Maria Malmer Stenergard.
DEBATT

REPLIK. Klimatet kan inte vänta. Om detta är jag och Per Bolund överens, vi står båda bakom världens kanske tuffaste klimatmål. Det här borde betyda att vi kan lägga fokus på det som verkligen är viktigt, nämligen hur vi ska sänka utsläppen.

Därför måste jag tillstå att jag blir besviken på Per Bolund och Miljöpartiet. Främst för att de driver en politik där pengar läggs på symbolpolitik och åtgärder med alltför låg klimatnytta.

Det tydligaste exemplet på detta är nog miljardsubventionen av elcyklar. Men jag är också besviken på nivån på debatten. Per Bolund far nämligen med osanning i sin artikel när han påstår att Moderaterna vill ta bort malus-beskattningen, och detta trots att hans språkrör Isabella Lövin nyligen har tvingats rätta samma fel.

Det är förvisso förståeligt att desperationen inom Miljöpartiet stiger i takt med med att stödet i opinionen minskar, men att kunna hålla sig från rena lögner är något som man ska kunna förvänta sig av en minister.

Det är inte bara i opinionen som Miljöpartiet möter problem, även resultaten av Miljöpartiets klimatpolitik lämnar en hel del att önska. Faktum är att enligt SCB så har Sveriges utsläpp ökat de två senaste åren. Och det är detta som gör Miljöpartiets och Per Bolunds fokus på symbolpolitik så problematiskt.

För klimatet kan inte vänta på att Miljöpartiet ska inse att varje klimatkrona måste åstadkomma så stor utsläppsminskning som möjligt. Utsläppen måste minska nu. Att Bolund och MP i det läget utökar sin hårt kritiserade elcykelpremie till att även omfatta elutombordare till småbåtar är närmast hånfullt.

Moderaterna har drivit på just för krav på mer biobränslen i pumpen och bonus-malus, som nu införs. Vi vill kraftigt öka kontrollen av reseavdraget för att stoppa fusket och vi har redan skarpa förslag på att fasa ut de fossila stöden till gruvnäringen.

När Bolund ger sken av att regeringen ”de närmsta åren” vill fasa ut stödet till gruvnäringen så saknar han stöd i sin egen budget. Regeringen saknar helt enkelt förslag på detta, något som Bolund passande nog väljer att förtiga.

Moderaterna står för en klimatpolitik som gör skillnad på riktigt. Vi satsar på att minska industrins utsläpp och vi gör en särskild satsning på infrastruktur för att göra det lättare att välja en elbil samtidigt som vi vill ta vårt globala ansvar genom ett kraftigt utökat klimatbistånd.

Jag hoppas att Bolund kan avstå lögnerna i framtiden och i stället fokusera på en saklig diskussion om hur vi når våra klimatmål. Det skulle både debattklimatet och klimatet vinna på.


Maria Malmer Stenergard, miljöpolitisk talesperson (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Så här skriver du en debattartikel 00:33
ARTIKELN HANDLAR OM