Annons

Världens bästa kliver in under träningen

1 av 7
Amanda Delgado Johnsson.
SVENSKA SPEL

En är utsedd till världens bästa, den andra har avgjort en VM-final.

Plötsligt står Alexander Galante Carlström och Amanda Delgado Johansson på IBF Säters träningsplan för att överraska klubbens ungdomar.

– De blir så chockade, det är underbart, säger Alexander Galante Carlström.

Alexander Galante Carlström är utsedd till världens bästa innebandyspelare, Amanda Delgado Johansson har avgjort en VM-final i Sveriges favör. Tillsammans tillhör de den yppersta världseliten inom sporten – och de vet båda vad som krävs för att ta sig dit.

– Det svenska föreningslivet är helt avgörande. De ideella krafterna som ställer upp, jag är evigt tacksam för att de här människorna, de här eldsjälarna, finns. Annars hade det varit omöjligt, säger Amanda Delgado Johansson.

Av just den anledningen rekryterades hon tillsammans med sin manlige landslagskollega för att hylla precis en sådan förening – IBF Säter i Dalarna.

Klubben arbetar hårt med jämställdhet, från styrelse till aktiva, och spelar bland annat med regnbågsfärgade kaptensbindlar för att bidra till gemenskap, respekt och kärlek.

"Vände bort blicken"

Bakom hyllningen står Svenska Spels initiativ Gräsroten, som i fjol tilldelade föreningen 7 000 kronor. Den här gången var det dock något annat än pengar på spel.

Alexander Galante Carlström och Amanda Delgado Johansson skickades ut till IBF Säter för att överraska två av klubbens flick- och pojklag under en extrainsatt träning. Och planen föll väl ut.

– Pojkarna stirrade ner i golvet och flickorna vek bort blicken, tjuvkikade under luggen och viskade med varandra, berättar klubbens ordförande Helén Johansson.

Alexander Galante Carlström berättar att han njöt i fulla drag.

– Ungdomarna förstår inte alls vad som ska hända och ske. Då kommer jag och Amanda in när de ska börja träna. De blir så chockade, det är underbart.

EXTERN LÄNK:

Välj den förening du vill ska ta del av 50 miljoner!

Delar ut 50 miljoner kronor

Efter att chocken lagt sig inleder landslagsduon ett träningspass med ungdomarna, som avslutas i ett intensivt matchspel.

– Det var jag och Alexander mot rubb, det var ett rejält träningspass kan man lugnt säga. Men jag tror att vi vann till slut faktiskt, säger Amanda Delgado Johansson.

Gräsroten är ett initiativ från Svenska Spel där 50 miljoner kronor delas ut årligen till ungdomsidrotten och idrottsföreningslivet i Sverige. Det är Svenska Spels kunder som själva bestämmer vilka föreningar som får dela på pengarna genom att ansluta sig till Gräsroten och välja sina favoritföreningar. Vid den senaste utbetalningen såg 455 696 kunder till att 7 972 föreningar inom 71 idrotter fick ta del av pengarna.

"Innebandyn går i bräschen"

Både Alexander Galante Carlström och Amanda Delgado Johansson poängterar vikten av ett fungerande svenskt föreningsliv – annars hade deras egna karriärer inte sett ut som de gör i dag.

Och fokus på jämställdhet ser de också som en viktig fråga att driva.

– Det var inget jag reflekterade över som ung, men jag tycker det är något som man måste sträva efter och som alltid ska vara en självklarhet. Innebandyn går nog lite i bräschen för jämställdheten, och jag tycker vi är en sport som är en bra förebild där, säger Amanda Delgado Johansson.

Vill jobba inom föreningslivet

Alexander Galante Carlström instämmer, ”alla ska synas och höras”, och säger att han själv ser en roll inom det svenska föreningslivet när han lägger klubban på hyllan.

– Jag är 28 år nu, så jag har ett tag kvar. Men när den aktiva karriären är över vill jag fortsätta inom sporten jag älskar. Och då kliver jag gärna in i en tränarroll.

En känsla han delar med Amanda Delgado Johansson.

– Ja, verkligen. Innebandy är så fruktansvärt kul så jag vill absolut ge tillbaka på något vis i framtiden.

EXTERN LÄNK:

Välj den förening du vill ska ta del av 50 miljoner!

Annons: Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Aftonbladet:s redaktion.
Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.