Annons

Det kan ditt blödande tandkött leda till

Foto: Colourbox
PARODONTAX

Har du också blödande tandkött?

Det är inte bara jobbigt – det kan också leda till stora problem i munnen.

– I värsta fall kan du drabbas av tandlossning, säger Per Ramberg, övertandläkare och docent.

Att det blöder från tandköttet när man borstar tänderna är vanligt. Men tvärtemot vad många tror beror det vanligtvis inte på att du borstar för hårt. Orsaken är i stället att plack, som är ett tunt lager av bakterier, har fått fäste på tänderna.

– Tar man inte bort bakterierna regelbundet skapas en inflammation i tandköttet som kan ge blödningar, säger Per Ramberg.

Blödningarna är med andra ord ett tecken på att du lider av en tandköttsinflammation – som i sin tur kan leda till tandlossning. Därför ska du ta dina blödningar på allvar.

– Tio procent av svenskarna riskerar att förlora en eller flera tänder på grund av tandlossning. Många tror att om man är frisk och inte röker så kan man inte drabbas, men det kan man visst.

EXTERN LÄNK:

Testa dig själv: Hur mår ditt tandkött?

Många ignorerar problemet

En ny stor undersökning från läkemedelsföretaget GSK visar att var tredje svensk lider av blödande tandkött – men att bara 17 procent av dem gör något åt det.

– Många går runt och har odiagnostiserad tandköttssjukdom. Det är bedrövligt, säger Per Ramberg

I de allra flesta fall kan du själv behandla ditt blödande tandkött och minska risken för tandköttsproblem.

– Lösningen är en god munhygien, det är extremt viktig. Det du behöver göra är att borsta bättre. Och ju tidigare du tar tag i dina problem desto bättre.

Tandkrämsinnovation tar effektivt bort plack

Du ska borsta tänderna med fluortandkräm två gånger per dag och vara noga med att rengöra utrymmet mellan tänderna med tandtråd eller mellanrumsborste en gång varje dag.

– Ytorna framåt i munnen och mot kinderna är rätt lätta att komma åt , men det är viktigt att rengöra även mellan tänderna regelbundet. De yttre delarna av tänderna har en viss självrenande effekt, men den finns inte mellan tänderna.

Tandkrämsinnovationen parodontax tar bort huvudorsaken till blödande tandkött fyra gånger så effektivt som en vanlig tandkräm*.

Tandkrämen, som kan ersätta din vanliga tandkräm, innehåller natriumbikarbonat som effektivt avlägsnar plack. Den innehåller även fluor för att förebygga karies.

EXTERN LÄNK:

Testa dig själv: Hur mår ditt tandkött?

* Efter en professionell rengöring och användning två gånger dagligen.

Varumärken ägs av eller licensieras till GSK-koncernen. ©2017 GSK-koncernen eller dess licensgivare.

CHSE/CHCSYL/0029/17

Annons: Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Aftonbladet:s redaktion.
Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.