Kvacksalvare finns också i bilarnas värld

Kvacksalvare är ett finare ord för bedragare som säljer verkningslösa mediciner. Dessa lurendrejare finns även i bilarnas värld. Ibland säljer de vätskor eller piller som ska hällas i tanken, ibland ska magneter fästas på bränsleröret. Oavsett metod är det enda som händer att säljaren tjänar pengar.

Det finns inga undermedel som både ger fler hästkrafter, lägre bränsleförbrukning och renare avgaser. Däremot finns det tillsatser som antingen håller insprutarna rena eller höjer oktan-talet. Men även dessa kemikalier är för det mesta onödiga. Ty bensinen vi köper är redan en välblandad grogg, med exakt samma kemikalier. Vissa bilar kan dock må bra av en starkare grogg än andra.

Tillsatser som smörjer och renar insprutarna kan behövas om motorn börjar gå ojämnt. Detta gäller främst bilar som stått still över vintern, har gått långt, körts extremt korta sträckor eller blivit gamla.

Tillsatser som höjer oktantalet KAN ge mer effekt, men bara om du utnyttjar motorn maximalt. Oktantalet är ett mått på hur lätt bensinen självantänder och har inget samband med energiinnehållet. Trots detta ger motorer från början av 1990-talet och framåt mer effekt om du kör på ett högt oktantal. Dessa motorer känner av självantändningarna så att datorn kan balansera turbotrycket, tändningen och så vidare. Därför kan skillnaden mellan 95 och 99 oktan ge upp till 10 extra hästkrafter i en turbo-Porsche,­ men betydligt mindre i en Opel Corsa.

Du kan alltså blanda till din egen superbensin med hjälp av flaskorna på mackens hyllor. Men din grogg blir aldrig lika bra som Shells 99-oktaniga V-Power, ty den levereras alltid separat ut till mackarna. All annan bensin byts då och då mellan bolagen och har därför ojämn kvalitet. En indikation på detta är svavelhalten, som ibland blir så hög att silverbeläggningen i tankmätaren på BMW X5 skadas men det händer aldrig med V-Power.

Till sist några ord om blyersättningsmedel, som är nödvändigt om du äger en gammal bil, byggd för blybensin. Utan blyersättningen kommer dina avgasventiler förr eller senare att se ut som om någon attackerat dem med en stor gassvets och då blir det dyrt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar