Varför rullar inte bältet tillbaka?

avBosse Bildoktorn

Hej, jag behöver lite hjälp med mitt säkerhetsbälte. Jag har en Opel Vectra Kombi?–99. Återföringen fungerar ej och därför spänns bältet inte. Pratade med Opel och de sa att jag skulle börja med att smörja med någon speciell smörja. Vet du vilken jag kan använda? De sa bara en silikonaktig smörja. Och var smörjer jag?

/ Kenneth

Dålig återgång i rullbältet kan bero på att det har kommit smuts och damm i mekanismen, eller att bältet är skadat. Börja med att dra ut hela bältet och kolla om det är slitet. Om det är det minsta fransigt så ska det bytas. Ser bältet däremot ut som på en ny bil så låser du det i utdraget läge med en kraftig kontorsklämma. Med bältet utdraget skruvar du bort rullen och vänder upp och ned på den samtidigt som du skakar rullen och dammsuger i hålet som bältet kommer ur. OBS! Du får inte skruva isär själva rullen som bältet sitter i.

Rengör bältet med en blöt supertrasa av mikrofiber (inget tvättmedel) och låt det torka över natten. Montera tillbaka alltihop. Om bältet fortfarande inte vill rulla tillbaka så kan du prova den sorts silikonspray som verkstaden använder, det minskar friktionen när bältet ska rulla in sig, men det är en nödlösning.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar

Opel