Svenska agenters falska identiteter kan ha röjts

NYHETER

Svenska hemliga agenters identiteter kan ha röjts på grund av Transportstyrelsens it-skandal skriver DN.

– Om personerna röjts är det direkt livsfarligt för dem, säger en källa med insyn i Sveriges hemliga verksamheter till tidningen.

Foto: Erik Simander/TT / TT NYHETSBYR≈N
Infrastrukturminister Anna Johansson.

Svenska säpoagenter utomlands och i Sverige samt agenter hos polisen och försvarsmakten med ”kvalificerat skyddad identitet” kan ha fått sina identiteter röjda genom it-skandalen på Transportstyrelsen. Detta skriver Dagens Nyheter. Agenterna har körkort utfärdade av Transportstyrelsen som nu kan ha avslöjats. Det framgår av protokoll från förhör med Transportstyrelsens förra generaldirektör Maria Ågren.

En källa med insyn säger till DN att detta i så fall kan ha förstört åratal av hårt arbete för att bygga upp en falsk identitet. Hen menar att ett sådan skada i så fall har skadat rikets säkerhet mer än Stig Berglings förräderi. Bergling-affären är en av Sveriges största spionskandaler, där information om svenskt försvar läcktes till Sovjetunionen.

–  Att bygga upp en falsk identitet tar tid. Om dessa röjs tar det mycket lång tid att utbilda nya personer. Här kan åratal av arbete ha raserats i ett slag genom Transportstyrelsens lagbrott, säger källan till Dagens Nyheter.

Informationsexperten Kim Hakkarainen har lång erfarenhet av informationssäkerhet inom försvaret.

– På något sätt är det väl något av den mest skyddsvärda informationen som finns i Sverige, säger Hakkarainen till DN.

Varken Transportstyrelsen eller Säpo har kommenterat ärendet, Transportstyrelsen hänvisar till sekretess och säkerhetspolisen till att rättsprocessen är avslutad.

Försvarsmakten: Felaktigt att hela fordonsregistret läckts”

Försvarsmakten kommenterade under lördagkvällen uppgifterna om att hela det militära fordonsregistret ska ha läckt i och med den kritiserade upphandlingen på Transportstyrelsen.

”Medieuppgifter gjorde under fredagen gällande att Transportstyrelsen röjt hela det militära fordonsregistret. Det är fel. Det är Försvarsmakten som ansvarar för det militära fordonsregistret. Däremot återfinns viss information både i det militära fordonsregistret och i Transportstyrelsens vägtrafikregister.
Försvarsmakten kommer nu göra en fördjupad analys och samråda med Transportstyrelsen för att se vilka eventuella åtgärder som behöver vidtas”, skriver Försvarsmakten i ett pressmeddelande.

FAKTA

Transportstyrelsens IT-affär


I april 2015 får IBM uppdraget att ta över Transportstyrelsens IT-drift.
I maj 2015 beslutar generaldirektören Maria Ågren på Transportstyrelsen att avsteg kan göras från lagar som ska skydda känsliga uppgifter.
I juni ifrågasätter internrevisorn om beslutet är rätt. Styrelsen agerar inte.
Sommaren 2015 inleder Säkerhetspolisen en kontroll av överflyttningen av IT-driften. Oro finns att känsliga uppgifter kan hanteras fel.
I januari 2016 inleds en förundersökning mot Ågren om misstanke om att hon som chef tagit beslut som riskerar att röja sekretessbelagda uppgifter.
I januari 2017 får Ågren sluta. Regeringen säger inte varför.
Den 6 juli blir det via medierapporter känt att Ågren erkänt brott angående datahanteringen och godtagit böter på 70 000 kronor.
Den 18 juli meddelar infrastrukturminister Anna Johansson (S) att myndighetens ordförande Rolf Annerberg får sluta.
Regeringens hantering är KU-anmäld av Mikael Oscarsson (KD).
Källor: Dagens Nyheter, SvD, regeringskansliet