Pressen ökar på en blocköverskridande regering

KOLUMNISTER

Två, kanske tre, av riksdagens partier löper stor risk att åka ur i valet om i höst.

Pressen på blocköverskridande lösningar på regeringsfrågan ökar därmed rejält.

Enligt Statistiska centralbyrån, SCB:s, stora väljarbarometer skulle både Miljöpartiet och Kristdemokraterna åka ur riksdagen om det vore val i dag.

Men även Liberalerna, som får sitt sämsta stöd på 18 år i SCB:s mätningar, ligger illa till med sina 4,2 procent. Gränsen för ett riksdagsmandat går vid fyra procent.

Det betyder att vi i höst, efter riksdagsvalet 9 september, kan ha en riksdag men enbart fem eller sex partier. Det har inte hänt sedan valet 1988 då Miljöpartiet för första gången, och till eggande trumvirvlar, vandrade in i riksdagshuset som det sjätte partiet.

Det skulle innebära en stor förändring. Trots att en sådan valutgång, att ett parti från vardera sidan tvingas lämna riksdagen, i grunden inte förändrar maktbalansen mellan det röda och det blåa laget. De två rödgröna partierna skulle i så fall enligt SCB få 39,6 procent av rösterna och Alliansen 35,9 procent.

Båda blocken skulle dock få en större andel än så av riksdagsmandaten. Det är bara rösterna från de väljare som röstat på ett parti som fått minst 4 procent som avspeglas i riksdagens sammansättning.

Maktbalansen skulle alltså inte rubbas i någon högre grad om ett parti från vardera planhalvan åker ur riksdagen. Men det gör det om även Liberalerna skulle tvingas lämna den nationella politiska scenen.

Exakt hur instabilt läget skulle bli går givetvis inte att överblicka nio månader före riksdagsvalet. Men blotta tanken på det kaos som det skulle kunna leda till gör att pressen på blocköverskridande lösningar i regeringsfrågan ökar.

Stefan Löfven (S) har talat om det i hela fem år. När han satte ner foten i regeringsfrågan hösten 2012 sade han att han främst ville samarbeta med Miljöpartiet men också med Liberalerna och Centern.

Jan Björklund (L) luftade samma sak i oktober förra året. Om landet skulle bli omöjligt att regera på annat sätt efter valet nästa år öppnade han för en koalition mellan Socialdemokraterna och Alliansen.

Annie Lööf (C) har inskränkt sig till att tala om blocköverskridande överenskommelser i centrala frågor, ungefär som gjorts vid ett tiotal tillfällen under den här mandatperioden.

I SCB:s väljarbarometer är att stödet för Socialdemokraterna och ökar kraftigt för Moderaterna. SCB:s förra väljarbarometer gjordes för ett halvår sedan.

Ungefär så ser det ut i andra mätningar. Om vi inskränker oss till Svensk väljaropinion, en sammanvägning av mätningarna från tre institut, som Sveriges radio publicerar ser det ungefär likadant ut under samma period. Man kan alltså utgå från att det är en någorlunda rättvisande bild av opinionsläget bland väljarna.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

ARTIKELN HANDLAR OM