Nu är det slut på det roliga, Skellefteå

HOCKEY

En målexplosion i andra perioden och Skellefteå är klart för sjunde SM-finalen på åtta säsonger.

Grabbarna från gruvan har gjort det igen.

Men nu tror jag det är slut på det roliga.

Växjö är två snäpp bättre än när de vann SM-finalen mot samma Skellefteå 2015.

Ja, tankarna är redan i SM-finalen, efter den här sjätte semifinalen som skulle bli så spännande, men som tvärdog på några minuter i andra perioden.

Det såg ut att bli en ny rysare efter en stark förstaperiod av djurgårdarna, men all spänning försvann i den andra då Skellefteå exploderade och gick fram till ointagliga 4-0.

Det blev visserligen lite spännande när Djurgården reducerade både till 1-4 och 2-4 i tredje perioden och det blev lite början av panik i Skellefteås bås.

Kan känna viss sorg

Men när Pär Lindholm skickade in 5-2 i tom kasse var det klarare än klart.

Jag kan känna en viss sorg över att det Globen som kokade i onsdags, kommer att vara öde och tomt på söndag då en sjunde och avgörande match skulle ha spelats.

Hade det blivit en match där det hade det gått att steka ägg på isen.

Det hade varit en värdig avslutning på den här semifinalserien.

Men precis som i kvartsfinalen mot Färjestad var Skellefteå bäst när det gällde. 

De hade matchvinnarna.

Som veteranen Jimmie Ericsson som dök upp framför mål i power play 5.58 in i andra perioden och skickade in en retur sedan Oscar Möller skjutit från blå.

Och sedan två snabba mål av samme Möller som blev den stora matchvinnaren tillsammans med målvakten Joni Ortio.

Ortio som räddade Skellefteå i första perioden och såg till att det stod 0-0 inför den andra.

Foto: OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN
Oscar Möller.

Stjärna redan som 16-åring

Men tillbaka till Möller som jag minns från tiden då han var en av landets största talanger och gjorde förortslaget Spånga till ett av de bästa pojklagen i Sverige.

De tog ett sensationellt silver i pojk-SM, med Möller som den stora dirigenten.

Och som de flesta stora talanger i stockholmsområdet hamnade han i Djurgården, där han var stjärna i J20-laget redan som 16-åring.

Men redan efter en säsong valde han juniorhockey i Nordamerika och debuterade i Los Angeles Kings i NHL redan som 18-åring.

När karriären började dala och tiden blev längre och längre i farmarlaget Manchester Monarchs valde Oscar att återvända till svensk hockey - och Skellefteå.

Där har han blivit kvar, förutom en tvåårig utflykt till KHL och Ak Bars Kazan,  och blivit en av lagets stora profiler. Han har aldrig jobbat i någon av Bolidens gruvor och det har väl ingen annan spelare i Skellefteå heller för den delen. Men det är en passande beskrivning på arbetsmoralen.

Och jag känner att han var värd den här matchvinnarrollen extra mycket, efter en fjolårssäsong där han tvingades ta en lång time out sedan hustrun Charlotte drabbats av en hjärntumör.

Men nu väntar mandomsprovet, där fördelarna enbart är mentala.

Växjö har all press på sig

Det är Skellefteå som slår ur underläge. Trots att det här blir sjunde SM-finalen på de senaste åtta säsongerna, är det Växjö som är stora guldfavoriter och har pressen på sig.

Skellefteå är till skillnad från tidigare det här slutspelets stora överraskning.

Det lag som imponerat mest på mig. De har växt en dimension och det har inte bara handlat om förstakedjan med Oscar Möller, Joakim Lindström och Pär Lindholm.

Mot Djurgården var det den unga knattekedjan med Tim Söderlund, Andreas Wingerli och Sebastian Ohlson som klev fram och gjorde nästan samma skillnad. Ingen hade riktigt räknat med lagets fjärdekedja.

Finländske målvakten Joni Ortio har också varit precis så bra som alla trodde han skulle bli när han slog igenom som junior hemma i TPS Åbo.

Tillsammans fixade Skellefteå en klarare semifinalseger än någon räknat med utanför 0910-området.

Från sin femteplats i grundserien har de slagit ut fyran Färjestad med 4-2 i matcher och nu serietvåan Durgården med lika klara 4–2.

”Bara” vunnit två av sex finaler

Det har visserligen varit jämna matcher, men det mest förvånande är att Skellefteå lyckats vinna trots att de haft ett power play som inte alls fungerat.

Men nu tror jag det tar stopp.

Inte bara för att Växjö är ett bättre lag och har en bredare trupp.

Skellefteå har också, trots alla SM-finaler, ett ganska mörkt finalfacit.

De har ”bara” vunnit två av de sex finaler de spelat sedan 2011.

Dessutom:

Växjö kan stapla matchvinnare på varandra. De har en bredare trupp, de har momentum, de har allt Skellefteå har. Och lite till.

Och ännu mer dessutom:

Växjö har 2018 års upplaga av vad Oscar Möller en gång var.

Elias Pettersson, 19.

Jag tror han är en av de spelare som avgör det här till slut.

Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

avMats Wennerholm